Sastojci (6 Osobe):
- 680 g mlevene govedine
- 30 g mešavine začina za supu od luka
- 1 kašika Worcester sosa
- 1/2 kašičice soli
- Karamelizovan luk
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 velika slatka crna luka (narezana na tanke kriške)
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 goveđeg bujona
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- Dižonez sos
- 75 g majoneza
- 2 kašike Dižon senfa
- 1 veliki čen belog luka (sitno iseckan)
- Za posluživanje
- pečene burger zemičke
- kriške sira, po izboru
- kuvana šunka, listovi salate, kriška paradajza (po želji)
Trajanje: 10 min.
Vreme kuvanja: 1 h 12 min.
Vreme stajanja: 70 min.
Nivo zahtevnosti: lako
Prosečni trošak: srednji
Uputstva:
U srednje velikoj činiji pomešajte mlevenu govedinu, mešavinu začina za supu od luka, Worcester sos i so. Marinirajte minimum 1 sat, potom pustite da odstoji, da masa pre prečenja poprimi sobnu temperaturu.
U većem tiganu za prženje, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk, posolite i promešajte da se luk ravnomerno pomeša sa uljem. Dodajte goveđi bujon, smanjite temperaturu i pecite približno 45 minuta povremeno mešajući da luk lepo porumeni i karamelizira.
U poslednjih 5–10 minuta karamelizovanja deglazirajte tiganj balzamičnim sirćetom. Prestanite da zagrevate i izvadite luk iz tiganja u posebnu posudu. Pustite da se tiganj ohladi i dobro ga očistite.
Pripremljenu mlevenu govedinu podelite na 6 jednakih porcija i pomoću Pomoćnika za oblikovanje hamburgera formirajte burgere.
Očišćen tiganj ponovo zagrejte na srednje jakoj vatri i po potrebi ga premažite manjom količinom ulja. U zagrejan tiganj položite 3 burgera i pecite 2–3 minuta*. Nakon 1–2 minuta pečenja, okrenite burgere i na njih položite kriške sira, poklopite tiganj i pecite još približno 1 minut. Vreme pečenja prilagodite željenom stepenu zapečenosti. Pečene burgere izvadite iz tiganja i postupak ponovite sa preostala tri.
Pre posluživanja pustite pečene burgere da odstoje 5–10 minuta.
Dok pečeni burgeri “odmaraju”, u manju činiju za mešanje sipajte majonez, senf, sitno seckani beli luk i dobro promešajte da se svi sastojci lepo povežu.
Pripremljenom smesom premažite zemičke za burgere, dodajte pečene burgere, na njih stavite karamelizovan luk i ostale dodatke po želji.
Dodatna napomena:
*Proverite unutrašnju temperaturu mesa da vidite da li je meso pečeno po vašem ukusu.
- Srednje sirovo: 55–57 °C
- Srednje pečeno: 60–63 °C
- Srednje dobro pečeno: 65–68 °C
- Jako zapečeno: 71–74 °C