Skip to content
Back to Recipes

BURGERI SA FRANCUSKIM LUKOM

BURGERI SA FRANCUSKIM LUKOM

Sastojci (6 Osobe):

  • 680 g mlevene govedine
  • 30 g mešavine začina za supu od luka
  • 1 kašika Worcester sosa
  • 1/2 kašičice soli
  • Karamelizovan luk
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 velika slatka crna luka (narezana na tanke kriške)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 goveđeg bujona
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • Dižonez sos
  • 75 g majoneza
  • 2 kašike Dižon senfa
  • 1 veliki čen belog luka (sitno iseckan)
  • Za posluživanje
  • pečene burger zemičke
  • kriške sira, po izboru
  • kuvana šunka, listovi salate, kriška paradajza (po želji)

Trajanje: 10 min.

Vreme kuvanja: 1 h 12 min.

Vreme stajanja: 70 min.

Nivo zahtevnosti: lako

Prosečni trošak: srednji

Uputstva:

  • U srednje velikoj činiji pomešajte mlevenu govedinu, mešavinu začina za supu od luka, Worcester sos i so. Marinirajte minimum 1 sat, potom pustite da odstoji, da masa pre prečenja poprimi sobnu temperaturu.

  • U većem tiganu za prženje, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk, posolite i promešajte da se luk ravnomerno pomeša sa uljem. Dodajte goveđi bujon, smanjite temperaturu i pecite približno 45 minuta povremeno mešajući da luk lepo porumeni i karamelizira.  

  • U poslednjih 5–10 minuta karamelizovanja deglazirajte tiganj balzamičnim sirćetom. Prestanite da zagrevate i izvadite luk iz tiganja u posebnu posudu. Pustite da se tiganj ohladi i dobro ga očistite.

  • Pripremljenu mlevenu govedinu podelite na 6 jednakih porcija i pomoću Pomoćnika za oblikovanje hamburgera formirajte burgere.

  • Očišćen tiganj ponovo zagrejte na srednje jakoj vatri i po potrebi ga premažite manjom količinom ulja. U zagrejan tiganj položite 3 burgera i pecite 2–3 minuta*. Nakon 1–2 minuta pečenja, okrenite burgere i na njih položite kriške sira, poklopite tiganj i pecite još približno 1 minut. Vreme pečenja prilagodite željenom stepenu zapečenosti. Pečene burgere izvadite iz tiganja i postupak ponovite sa preostala tri.  

  • Pre posluživanja pustite pečene burgere da odstoje 5–10 minuta.

  • Dok pečeni burgeri “odmaraju”, u manju činiju za mešanje sipajte majonez, senf, sitno seckani beli luk i dobro promešajte da se svi sastojci lepo povežu.

  • Pripremljenom smesom premažite zemičke za burgere, dodajte pečene burgere, na njih stavite karamelizovan luk i ostale dodatke po želji.

Dodatna napomena:

*Proverite unutrašnju temperaturu mesa da vidite da li je meso pečeno po vašem ukusu.

  • Srednje sirovo: 55–57 °C
  • Srednje pečeno: 60–63 °C
  • Srednje dobro pečeno: 65–68 °C
  • Jako zapečeno: 71–74 °C