Sastojci (8 Osobe):
- 250 g keksa Speculoos
- 300 g kuvanog kestena
- 200 g guščije džigerice (možete da je zamenite mlevenim svinjskim mesom)
- 2 morke/biserke (od po 1,5 kg)
- 3 kašike brendija
- 50 g putera
- so i biber po ukusu
- 2 korena celera (približno po 800 g svaki)
- 2 kašike maslinovog ulja
Trajanje: 25 min.
Vreme kuvanja: 2 h 35 min.
Vreme stajanja: 5 min.
Nivo zahtevnosti: napredno
Prosečni trošak: visoki
Uputstva:
Prethodno zagrejte rernu na 180 °C.
U Ekstra Chefu SuperSonic, iz dva puta, sameljite Speculoos keks, sve dok nije potpuno izdrobljen. Isto tako, v Ekstra Chefu usitnite kuvani kesten. Guščiju džigericu iseckajte na kockice.
U Činiji za mešanje, 3 l, pomoču Silikonske lopatice pomešajte mleveni keks, izdrobljeni tj. usitnjeni kesten i komadiće guščije džigerice.
Pripremljenom mešavinom punite unutrašnjost morki i otvore, nakon punjenja filom, zatvorite čičkalicama.
Morke položite v Pravougaoni UltraPro, 5,7 l, prelijte ih brendijem i dodajte komadiće putera. Posolite i pobiberite, po svom ukusu.
Poklopte posudu i morke pecite približno 1 sat i 45 minuta. Izvadite ih iz rerne i pustite da odstoje oko 5 minuta.
Koren celera oljuštite i narežite na 8 delova. Svaki deo posebno ponovo narežite na štapće pomoću Chef Pressa (10 mm). Štapiće istresite u Činiju, 2 l, dodajte maslinovo ulje, činiju pokrijte i dobro protresite, da se svi sastojci povežu.
Pripremljene štapiće sipajte u Pravougaoni UltraPro, 3,3 l, pokrijte i pecite u rerni 40 minuta na 210 °C, potom otklopite pekač i pecite dodatnih 10 minuta.
Po potrebi, pečene morke možete i da podgrejete u rerni. Narežite ih na komade i poslužite uz fil, sos i hrskave štapiće od celera.
Dodatna napomena:
Savet: Za pripremu štapića od korena celera, možete da koristite i MandoChef (podešen na 9,9).