Sastojci (6 Osobe):
- 1 kg goveđe potrbušine (tzv. Flank Steak, razrezanog na 4 dela)
- 1 ml kašičica začina za govedinu
- 4 čena belog luka (sitno seckana ili znječena)
- 415 ml goveđeg bujona (divided) (±1¾ cups)
- 120 ml soja sosa (sa nižim vrednostima natrijuma)
- 15 ml kaška susamovog ulja (±1 tbsp)
- 105 g smeđeg šećera
- 3 kašike skrobnog brašna
- 415 g smrznutog brokolija (već odvojenog na cvetiće)
Trajanje: 10 min.
Vreme kuvanja: 35 min.
Vreme stajanja: 15 min.
Nivo zahtevnosti: lako
Prosečni trošak: niski
Uputstva:
Začinite komade mesa i poređajte ih u Ekspres lonac za mikrotalasnu rernu.
U srednje velikoj posudi pomešajte usitnjeni beli luk, 355 ml goveđeg bujona, soja sos, susamovo ulje i smeđi šećer. Pripremljenu mešavinu prelijte preko mesa. Po potrebi dolijte bujon, tako da je meso u potpunosti pokriveno. Poklopite, zaključajte poklopac i kuvajte u mikrotalasnoj rerni 30 minuta na 900 W.
Izvadite lonac iz mikrotalasne rerne i pustite da ostoji zatvoren, sve dok se pokazatelj pritiska ne spusti, što je približno 15 minuta, i potom otključajte i skinite poklopac.
Meso iz lonca prebacite na dasku za rezanje i viljuškom ga razdvojite na manje komade.
U manjoj posudi dobro pomešajte skrob i preostali bujon i ovu mešavinu dodajte ostatku još tople tečnosti, koja je ostala u Ekspres loncu.
U tečnost u loncu ubacite cvetiće brokolija, zatvorite poklopcem i kuvajte u mikrotalasnoj rerni 5 minuta na 900 W.
Komade mesa vratite nazad u lonac i promešajte, da se svi sastojci povežu. Poslužite toplo uz dodatak kuvanog pirinča ili priloga po želji.
Dodatna napomena:
Za domaću mešavinu začina za goveđe filete, dobro pomešajte sledeće sastojke i čuvajte ih u hermetični zatvorenoj posudi:
- 2 kašike soli
- 1 kašika mlevenog crnog bibera
- 1 kašika belog luka u prahu
- 1 kašika crnog luka u prahu
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 kašika dimljene crvene paprike
- 1 kašika kumina
- 1 kašika sušenog timijana