Skip to content
Back to Recipes

Govedina sa brokolijem

Govedina sa brokolijem

Sastojci (6 Osobe):

  • 1 kg goveđe potrbušine (tzv. Flank Steak, razrezanog na 4 dela)
  • 1 ml kašičica začina za govedinu
  • 4 čena belog luka (sitno seckana ili znječena)
  • 415 ml goveđeg bujona (divided) (±1¾ cups)
  • 120 ml soja sosa (sa nižim vrednostima natrijuma)
  • 15 ml kaška susamovog ulja (±1 tbsp)
  • 105 g smeđeg šećera
  • 3 kašike skrobnog brašna
  • 415 g smrznutog brokolija (već odvojenog na cvetiće)

Trajanje: 10 min.

Vreme kuvanja: 35 min.

Vreme stajanja: 15 min.

Nivo zahtevnosti: lako

Prosečni trošak: niski

Uputstva:

  • Začinite komade mesa i poređajte ih u Ekspres lonac za mikrotalasnu rernu.

  • U srednje velikoj posudi pomešajte usitnjeni beli luk, 355 ml goveđeg bujona, soja sos, susamovo ulje i smeđi šećer.  Pripremljenu mešavinu prelijte preko mesa. Po potrebi dolijte bujon, tako da je meso u potpunosti pokriveno. Poklopite, zaključajte poklopac i kuvajte u mikrotalasnoj rerni 30 minuta na 900 W.

  • Izvadite lonac iz mikrotalasne rerne i pustite da ostoji zatvoren, sve dok se pokazatelj pritiska ne spusti, što je približno 15 minuta, i potom otključajte i skinite poklopac.

  • Meso iz lonca prebacite na dasku za rezanje i viljuškom ga razdvojite na manje komade.

  • U manjoj posudi dobro pomešajte skrob i preostali bujon i ovu mešavinu dodajte ostatku još tople tečnosti, koja je ostala u Ekspres loncu.  

  • U tečnost u loncu ubacite cvetiće brokolija, zatvorite poklopcem i kuvajte u mikrotalasnoj rerni 5 minuta na 900 W.

  • Komade mesa vratite nazad u lonac i promešajte, da se svi sastojci povežu. Poslužite toplo uz dodatak kuvanog pirinča ili priloga po želji. 

Dodatna napomena:

Za domaću mešavinu začina za goveđe filete, dobro pomešajte sledeće sastojke i čuvajte ih u hermetični zatvorenoj posudi:  

  • 2 kašike soli
  • 1 kašika mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • 1 kašika crnog luka u prahu
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 kašika dimljene crvene paprike
  • 1 kašika kumina
  • 1 kašika sušenog timijana