Skip to content
Back to Recipes

GRATINIRANA ŠARGAREPA, CVEKLA I PRAZILUK

GRATINIRANA ŠARGAREPA, CVEKLA I PRAZILUK

Ingredients (4 OSOBE):

  • 400 g praziluka (samo beli deo)
  • 1 l vrele vode
  • 500 g šargarepe
  • 500 g sirove cvekle
  • 3 čena belog luka
  • 3 glavičice mladog crnog luka
  • 3 tbsp kašike maslinovog ulja
  • 6 grančice svežeg peršuna
  • 50 g prezli
  • 30 g mlevenih lešnika
  • so i biber, po ukusu
  • 2 tbsp kašike soja sosa

Preparation time: 20 min.

Cooking time: 1 h

Standing time: 10 min.

Difficulty: easy

Preparation:

  • Zagrejte rernu na 220 °C sa ventilacijom.

  • Isecite praziluk na kolutiće debljine 2 cm (zeleni deo možete da upotrebite za supu). Iseckani praziluk sipajte u Ovalni UltraPro, 2 l, prelijte vrelom vodom, pokrijte i pustite da odstoji oko 10 minuta i potom ga ocedite.

  • Očistite šargarepu i narežite je na kolutiće debljine 1 cm. Očistite cveklju i narežite je na kockice, veličine približno 2 cm i posušite ih na paprinom ubrusu.

  • Oljuštite beli luk, svaki čen presecite na pola i isto tako oljuštite i prepolovite glavičice mladog luka.

  • Narezano povrće i oceđeni praziluk prespite u Ovalni UltraPro. Pokapajte maslinovnim uljem i lagano promešajte Silikonskom lopaticom.

  • Pokrijte i pecite 40 minuta.

  • U Visoki Turbo Chef sipajte peršun i preostali beli luk i sve sitno iseckajte. Dodajte prezle, sitno samlevene lešnike, poslite i pobiberite po ukusu i ponovo promešajte, da se svi sastojci povežu.

  • Nakon kuvanja povrća, posle približno 40 minuta, dodajte soja sos, malo bibera po ukusu, a zatim prelijte sadržajem Turbo Chefa.

  • Pecite otkopljeno na 190 °C, još oko 20 minuta.

Additional Note:

CVEKLA može da pomogne u procesu detoksikacije jetre. Sadrži sastojke koji stimulišu rad jetre, što ima značajnu ulogu u prečišćavanju krvi.